donderdag 25 februari 2010

Brouwdag

Naar jaarlijkse gewoonte wordt de Cuvée van de keizer gebrouwen op 24 februari, zijn geboortedag. En ik was erbij, om 5:30 stond ik al paraat in de brouwerij.
De tien stappen naar Gouden Carolus:
1. aanvoer mout
2. malen van mout
3. wachtsilo's voor gemalen mout en ruwe granen
4. maischkuip; koken van ongemouten graan + water
5. Samenvoegen van gemalen mout, water en inhoud maischkuip
Beslagkuip -> omvormen van zetmeel naar suiker
55° eiwitafbrekende enzymen
62° beta-amylase
72° alfa-amylase
78° fixatie beslag
6. filteren en uitwassen beslag
7. afvoeren draf voor runderen
8. koken van wort
9. toevoegen hop & kruiden
10. brouwsel naar centrifuge, eerst afkoelen, daarna gisting waarbij suikers omgezet worden in alcohol.


Helaas kan je op zo'n brouwdag maar een fractie van het proces waarnemen, nl stap 5 en 6. Wachtend tot het startschot gegeven wordt.
Keuren of alles naar wens loopt.

Het brouwsel.

Aandacht!!! In de achtergrond de "director's room" die alles vanop afstand volgt.

De jodiumtest; kijken of het zetmeel volledig is omgezet naar suiker.

Het warme brouwsel wordt door de filters gepompt; de draf wordt aan de dieren gevoerd en ...

de wort proeven we zelf even, lekker zoet 24 g suiker op 100ml
Accidentje, bij het spoelen van de kuip loopt het water over.

Resultaat na het proeven..

2 opmerkingen:

Wim zei

Wel wel, zijt ge de zwart-wit-toer op aan 't gaan? Schone foto's zenne! Echt een mooie reportage!
En dat 'em gesmaakt zal hebben ;-)

Groetjes,
Wim DN

Veerle zei

Thanks Wim!!
Was een leuke ochtend, en idd heerlijk!!!