donderdag 2 juli 2009

Beklimming van de Mechelese trots

Als 'Mechelaar' moet je toch eens op de Sint Romboutstoren gestaan hebben, en omdat er nu een nieuw platform boven op de toren is aangebracht, een goede reden om eens te gaan kijken.



De beroemde toren beheerst het stadsbeeld. De geplande hoogte was 600 Mechelse voet (1 mechelse voet = 0,278m, dus de toren zou ca 167 meter worden). De uitvoering lag in de handen van het bouwmeestergeslacht Keldermans waarbij de funderingswerken startten in 1449 en de eerste steen van de toren werd gelegd op 22 mei 1452 door communiemeester Jan Van Musene. De toren werd om financiƫle redenen niet afgewerkt volgens plan. De beginnende godsdienstoorlogen slorpten veel geld op en de ontploffing van het opgeslagen buskruit in de oude zandpoort in 1546 die een derde van de stad verwoestte en 200 mensenlevens eiste verergerde de financiƫle situatie. Men is nog begonnen aan de trans, het eerste stuk van de achthoekige torenspits waar de torenwachter z'n ronde deed om branden in de stad op te sporen, maar rond 1520 is de bouw definitief gestopt op een hoogte van 97,28 meter.

In de jaren 70 werd er een studie gedaan door een student van hogeschool "de Nayer" en die kwam tot de conclusie dat de spits er wel op zou kunnen komen. Momenteel zou er een druk zijn van 6.5 kg per cm² op de ondergrond.Met de spits zou die stijgen tot amper 7.5 kg, terwijl die ondergrond tot 13 kg zou kunnen verdragen.Bij sterke wind zou het metselwerk in de spits echter wel aan grote druk onderhevig zijn. In geval van afwerking suggereerde die student dat een betonnen steun van de spits met stenen afwerking beter zou zijn.

Tijdens de beklimming van de 514 treden kom je achtereenvolgens door de kraankamer, de smidskamer, de klokkenkamer, de nieuwe beiaardkamer en de uurwerkkamer, waarna je kan genieten van een prachtig panorama van Antwerpen tot Brussel.


Foto genomen vanuit de smidskamer door de kraankamer met zicht op het orgel.

De aandrijvingen voor de klokken. De twee beiaarden samen wegen 80.000 kilo en de nieuwe beiaard werd geschonken door Koning Boudewijn.

Zicht op de grote markt met de jaarlijkse kermis.

Panorama van de Nekker, station...

Panorama van Brussel, met rechts van de toren het atomium.

Zicht op de Dijle en mijn appartementsblok.

Geen opmerkingen: