woensdag 13 augustus 2008

Saluzzo

Typerend voor Saluzzo zijn de smalle steegjes, de okerkleurige huizen, en dit oude stadshuis beschilderd met fresco's vanuit de 17 de eeuw.

En hier zijn ze dan mijn eerste kiwi's vanuit één van de vele plantages uit de Po - vallei, en ik dacht dat al de kiwi's uit Nieuw Zeeland kwamen. Volgens een 'local' komt dit omdat de Po-vallei juist tegenover Nieuw Zeeland ligt als je de aardbol bekijkt en dat het klimaat ongeveer overeenstemd .. ?

Na Saluzzo reis ik door naar Verbania, met nog een tussenstop aan 'Abbazia di Staffarda'. Een cisterciënzerabdij uit de 12 eeuw.
Binnen een mooie kloostergang die uitkijkt op de binnentuin.
Dit is het oude refectorium (eetzaal) een vreemde afgesluiten ruimte waar zich nu een beschermde vleermuissoort voortplant.
En het meest bijzondere deel is de Kerk, die grotendeels in oorspronkelijke toestand bewaard is gebleven. Het hoogtepunt is het paneel boven het hoofdaltaar dat de Annunciatie en de stichters van de orde voorsteld.

Voorts is de Kerk vrij sober met eenvoudige beschilderingen, niet komt overeen alle kapitelen zijn net iets anders, volgens de filosofie van de cisterciënzers: "eenheid in verscheidenheid"

Geen opmerkingen: