maandag 14 juli 2008

Het Hageland

Gisteren nog eens een stevige wandeling in en rond Aarschot. Met als belangrijke ingrediënten: heuvels, prachtige vergezichten, holle wegen, natuurreservaten en beukenbossen.

Onderweg passeren we 'De moedermeule' ; Deze molen werd gebouwd in Mechelen in 1667. In 1839 werd deze standaardmolen verhuisd naar de Hondsheuvel te Gelrode. Na een lange periode van inactiviteit werd de molen geklasseerd en in 1976 werd hij gerestaureerd, zodat er nu elke zondagnamiddag opnieuw op ambachtelijke wijze gemaald kan worden. Omdat de molen hoog in open veld staat, heeft hij geen hogeteerlingen nodig: het kruisvlak ligt op lage teerlingen. De Moedermeule is in 2006-2007 in twee fasen opnieuw volledig maalvaardig gerestaureerd en werd op zondag 11 mei 2008 feestelijk heropend. De molen wordt terug voor het publiek opengesteld op de derde zondag van de maand in de namiddag.
Wij keren hier 's avonds terug omdat de menukaart er zo aantrekkelijk uitzag, ik koos voor een heerlijk geitenkaasje op een bedje van champignons en krokant gebakken spekjes, versierd met een frisse groen salade, met spaanse meloen en afgewerkt met verse kersen, frambozen en een sausje van veenbessen, dit gecombineerd met 'ne moedermolen' (plaatselijk bier te vergelijken met Hoegaarde) en vers gebakken brood, heerlijk!
Place to be: Hondsheuvel 3 te Gelrode

1 opmerking:

Gisèle zei

Bonjour Veerle,
Quelles belles photos! et je trouve tout le blog fantastique. Vos histoires etc... je suis curieuse de la poursuite. Bonne voyage et à bientôt! amitiés Gisèle