donderdag 1 november 2007

Cultuur


Nepal is meer dan bergen alleen, tijd om wat cultuur op te snuiven.
Gisteren brachten we een bezoek aan Pashupatinath 'Nepal's holiest Hindu pilgrimage site'. Pashupati is een oudere naam voor Shiva en betekend 'Lord of the animals'. Dit is ook een plaats van tempels crematies, rituele baders, sadhus... toegewijd aan de Lord Shiva. Dit is echt een plaats om even stil te staan, vooral de crematies hebben een diepe indruk op mij gemaakt. Het lichaam wordt gewassen in de Heilige rivier Bagmati (vergelijkbaar met de Ganges in India) Daarna worden er gebeden gezegd, het lichaam wordt eerst in een witte doek gewikkeld, daarna een oranje gekleurde en versierd met oranje bloemen (bij ons gekend als afrikaantjes). Ondertussen staat de houtstapel klaar en wordt het lichaam drie maal in tegenwijzerzin rond de houtstapel gedragen. Het lichaam wordt op de houtstapel gelegd met het gezicht naar het noorden (behalve bij Newaris naar het zuiden), er wordt afscheid genomen, ook in tegenwijzerzin, daarna wordt het lichaam bedekt met stro en in brand gestoken. Het lichaam wordt hier enkel als verpakking gezien en de geest heeft het lichaam al lang verlaten. Het lichaam wordt volledig verbrand en af en toe zie je dan een voet uitsteken of hoor je een plof... als het lichaam dan volledig verbrand is, wordt het in de rivier gedumpd, waar dan de kinderen het hout uithalen en zoeken naar nog eventuele belangrijke bezittingen. Ook op nog geen 5 meter van de verbranding spelen de kinderen in het water en baden mensen zich in de heilige rivier.
Nadien even bekomen met een wandeling door de achterbuurt van KTM en richting Boudhanath waar de grote Stupa staat in het grootste Thibetaanse center in Nepal. De stupa is gebouwd in de vorm van een Mandala en versierd met duizende gebedenvlaggetjes en de bekende ogen die in de vier richtingen kijken. Boudhanath is altijd het centrum voor handel met Thibet geweest. De pelgrims wandelen tegenwijzerzin rond de Stupa langs de gebedenwieltjes. Dit is een van de belangrijkste boedistische centrums van Azie. Ook wel zeer commercieel gemaakt door de vele souvenirwinkeltjes.

Crematie in Pashupatinath, er blijft steeds iemand bij de verbranding om te zorgen dat alles volledig verbrand is vooraleer het lichaam in de rivier verdwijnt.

Het leven van Boedha, uitgebeeld in een schilderij, een van de 3 Tanka schilderijen.

Geen opmerkingen: